Bent u ouder dan 55 jaar en zou u het interessant vinden om met mee te doen met projecten
en onderzoek binnen de Proeftuin, meld u zich dan hier aan en wij houden u op de hoogte!

INSCHRIJVEN

Programma

Het eerste programma van De Leidse Proeftuin draait om vitaliteit en eigen regie.

Gezondheidsproblemen bij ouderen ontstaan door medische oorzaken (bijv. aangeboren beperkingen), maar kunnen ook ontstaan door een gebrek aan sociaal contact, ongezond eten etc. Op die manier beïnvloeden vele factoren de gezondheid van Leidenaren en Nederlanders.

Vitaliteit en eigen regie leiden ertoe dat iemand beter met tegenslagen in het leven om kan gaan (bijv. functieverlies), actief deelneemt aan de samenleving, positieve keuzes maakt, gelukkig is en minder kans loopt op de ontwikkeling van chronische ziekten. Vitale ouderen zijn goed in het zelf kunnen maken van hun eigen keuzes.

Het gaat dan om keuzes op diverse levensgebieden zoals werk, hobbies, familie & vrienden, gezondheid, de woonruimte  en -omgeving, financiën en het uiterlijk. Door bewust de eigen keuzes te maken die aansluiten bij persoonlijke doelen en ambities wordt vitaliteit vergroot.

Vitaliteit kan gebruikt worden als basis voor het gesprek met ouderen over hun gezondheid, leefomgeving, sociale omgeving etc., om uiteindelijk de zorgvraag te verminderen.